Czasami wyzwaniem jest samo jedzenie śniadania. Awansem jest zabieranie go do pracy. Nawet zwykłe, poczciwe kanapki są godne pochwały! Ale można wskoczyć na wyższy level i gotować wieczorem to, co będzie się nadawało do zjedzenia nazajutrz (często bez możliwości podgrzania). Takim daniem jest sałatka z komosą ryżową i ciecierzycą w sosie jogurtowo-cytrynowym. Jest łatwa w przygotowaniu, można ją jeść na zimno, nasycić się na długo – świetnie nadaje się na obiad do pracy czy szkoły.
Makro sałatki: 23 g białka, 58 g węglowodanów, 17 g tłuszczu.
Wymienniki węglowodanowe: 6
* jeśli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki, nie piecz ciecierzycy – wymaga to dodatkowych porcji oliwy (1 łyżka = prawie 100 kcal). Możesz obtoczyć ją w oliwie i przyprawach – i w takiej formie dodać do sałatki (nie będzie chrupiąca).
Sos dodawać bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma można wykorzystywać jako zamiennik majonezu,jogurt jest wystarczająco gęsty, a dostarcza prawie 3x mniej kalorii, niż majonez.
To bardzo proste. Trzeba wziąć pod uwagę zaledwie dwie pozycje w składzie:
Na dodatkowe pytania odpowiem w komentarzach.
A teraz zadam swoje: kto wypróbuje mój pomysł na sałatkę z komosą i ciecierzycą? 😊
Partnerem wpisu jest marka Bakoma.
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko! Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego!…
Pewnie większość z Was już gdzieś słyszała o kreatynie. Mogę się założyć, że zwykle było to jednak w kontekście sportowców i/lub osób trenujących siłowo – a to nie jedyne jej…
I bakoma gęsty okazał się średni, bo ma mleko w proszku…
Monika a skąd taka informacja? Moje opakowania z ostatnich tygodni nie miały go w składzie, podobnie nie ma tej informacji w sklepach internetowych (screen).
Daj proszę znać, bo nie polecałabym czegoś, co nie spełnia moich wymagań. https://uploads.disquscdn.com/images/cfe3731cfc89e7c5e6e85f64240e9fd5ae624d8f13e38b1432a3279f1f25ac6d.png
Wiele marek w ostatnim czasie wyrzuciło ze składu mleko w proszku, ale jak ktoś przeglądał etykiety wcześniej to mogło faktycznie być w składzie.
Bakoma gęsty i Piątnica to jedyne jogurty, które kupuję, bo nie mają właśnie mleka w proszku. Może pomyliło Ci się z jakąś inną marką? Bo niestety bardzo ciężko znaleźć dobre jogurty bez dodatków.
A czy nie jest tak, że w każdym jogurcie są bakterie probiotyczne, bo w końcu jakoś ten jogurt musiał powstać – za sprawą bakterii? Jestem świeżo po lekturze „Historii wewnętrznej” Julii Enders i wydaje mi się, że to ona właśnie napisała, żeby nie dawać się nabierać na napisy na jogurtach, że są „specjalne” bo mają bakterie priobotyczne, bo każdy zwykły jogurt również je ma.
Niestety często giną w trakcie pasteryzacji – wskutek działania wysokiej temperatury. Nie wszystkie gatunki, ale większość bakterii jest wrażliwa na działanie wysokich temperatur (tzw. Termolabilność). Z kolei bez pasteryzacji mielibyśmy znacznie krótsza przydatność do spożycia a i dostępność prawdziwie „naturalnego”, tradycyjnego jogurtu jest bardzo bardzo ograniczona. Gdyby nie ten fakt to byłoby tak jak mówisz – każdy jogurt powinien je mieć, ale w praktyce i współczesnej technologii niestety większość bakterii (w tym l. Acidophillus) ginie w wysokiej temperaturze.
Mniam mniam mniam! Ale pyszności! 🙂
Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję 🙂
Akurat mam komosę w szafce, więc na bank zrobię taką sałatkę na jutro na wykłady 😉 Dzięki!
I jak ? 🙂
Mega dobre 🙂 Zdecydowanie częściej będę jadła komosę, dzięki za inspirację!
O, takie przepisy lubimy 🙂
Tak myślałam, że to wpis sponsorowany. Czekałam tylko czy będzie informacja, no i była. Ja jestem przeciwnikiem bakomy w tym wydaniu, bo ten jogurt kipi sztucznością, niestety. Ale robię własne jogurty naturalne, a przepis chętnie wypróbuję. 😉
U mnie zawsze jest informacja na ten temat, a „sztuczność” to chyba kwestia subiektywna – być może w wyniku z porównaniem do domowego jogurtu. Bo skład sztuczny nie jest 🙂
Nie po drodze mi na razie z komosą i ciecierzycą, ale pomysł na dressing super i jutro na pewno wypróbuję! 🙂
Smacznego 🙂
Przepis bardzo mi się podoba, tylko Monika, czy ty nie mówiłaś, że rezygnujesz z laktozy?
Rezygnuję, od bardzo dawna nie ma jej w mojej codziennym jadłospisie. Nie widzę jednak powodu, by moja nietolerancja laktozy miała jej pozbawiać innych osób – czy Łukasza, czy pacjentów, czy czytelników :).
Wygląda smakowicie! Nie wiem tylko, czy nie wybrałabym albo komosy, albo ciecierzycy – z lenistwa oczywiście, żeby nie musieć gotować obu 😉 a co do jogurtu się zgadzam – też kupuję Bakomę, bo to jedna z niewielu firm, która nie robi go z mleka w proszku. Przepis zapisany.
Ja akurat używam cieciorki z puszki (też z lenistwa, przyznaję)
pieczona ciecierzyca! <3
Wolisz jako dodatek do sałatek czy jako przekąskę ? 🙂
Fantastyczny dressing. Dziękuję, od dawna szukałam dressingu, który mi będzie smakował.
Cieszę się, że smakowal <3
Sałatka wygląda naprawdę świetnie. Zbieram przepisy na proste lunche do pracy – ten będzie idealny 🙂
pieczona ciecierzyca! <3