Białka można podzielić na dwie grupy: pełnowartościowe (zawierające wszystkie 8 aminokwasów egzogennych w odpowiednich proporcjach i ilościach, egzogennych czyli takich, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować i musimy mu ich dostarczać z pożywieniem) i niepełnowartościowe (nie dostarczające kompletu aminokwasów egzogennych). Upraszczając przyjmuje się, że białka pełnowartościowe są pochodzenia zwierzęcego, a niepełnowartościowe – roślinnego. Nie znaczy to, że wyłącznie mięcho może dostarczyć nam takich aminokwasów, jakich akurat potrzebujmy co doskonale pokazuje poniższy wykres.
W diecie opartej na białkach roślinnych trzeba jednak pamiętać o tym, by korzystać z różnych źródeł białka tak, aby w skali dnia dostarczyć organizmowi wszystkich aminokwasów egzogennych w odpowiednich ilościach. Aminokwasy, a co za tym idzie białka są podstawowym budulcem naszego ciała. To z nich w głównej mierze zbudowane są mięśnie – a te wszystkie jędrne pośladki, smukłe nogi i płaskie brzuchy wyglądają tak, a nie inaczej nie dlatego, że nagle zaczyna być je widać spod warstw tłuszczu – trzeba o nie dbać tak, aby w trakcie treningu nie ulegały rozpadowi. Oprócz ćwiczeń niezbędne jest dostarczanie białek wraz z pożywieniem.
Powszechnie przyjmuje się, że najlepszym źródłem białka są mięsa. Jasne, białka, które dostaniemy ze świeżym stekiem raczej nie przebijemy (21,5 g białka w 100 g produktu) sałatką warzywną, ale sprawy mają się trochę inaczej jeśli oprócz białka liczymy też kalorie. Roślinne źródła białka mają tę przewagę nad zwierzęcymi, że nie wiążą się z aż równie dużą liczbą kcal – dla przykładu wspomniany stek rostbef w 100 gramach będzie miał 21,5 g białka, ale też 7,3 g tłuszczu. No i nikt nie zjada 100 gramów steka ;). Prawda – są to „dobre kalorie”, ale przy diecie redukcyjnej często nie możemy sobie pozwolić na takie produkty, a białko skądś brać trzeba. I to w niemałych ilościach – zapotrzebowanie u dorosłego człowieka to około 15% całej kaloryczności w ciągu doby, a w przypadku osób trenujących i 20-% nie będzie przesadą (są szkoły, które zakładają spożycie nawet 4 (!) g białka na kg masy ciała w przypadku kulturystów, ale większość badań nie wykazuje różnicy w przyroście siły i masy mięśniowej, gdy porównywane są grupy z podażą 2 g białka na kg masy ciała i 4 g).
Zakładając, że na diecie redukcyjnej nie chcemy pokryć połowy dziennego zapotrzebowania jednym stekiem z ziemniakami i sałatką colesław, warto przyjrzeć się roślinnym źródłom białka. Ułatwią pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik i nie będą przyczyną szybkiego przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Posłużmy się dla przykładu innym niż zwykle przelicznikiem – nie na 100 g produktu, ale na 100 kalorii. Dojdziemy do interesującego wniosku, że brokuły mogą dostarczyć więcej białka niż wspomniane steki… 🙂 100 kalorii z wołowiny dostarczy 5,4 g białka, a 100 kalorii z brokuła 11,2 g białka Oczywiście ten fakt przestaje mieć znaczenie, gdy wyobrazimy sobie objętość obu produktów, konieczną do przyswojenia 100 kcal ;).
Przeczytaj również: Jak jeść mniej mięsa
Niech liczby mówią same ze siebie, a ja wymienię jedne z najlepszych roślinnych źródeł białka:
W wielu miejscach (w sieci, od dietetyka, lekarza czy na ploteczkach osiedlowych u fryzjerki) słyszy się, że warto jeść pełnowartościowe/zbilansowane posiłki na co dzień. Mówi się, że to podstawa zdrowej…
Woda kokosowa, czyli naturalny izotonik prosto z tropików, to coś więcej niż tylko insta-friendly-napój. Pozyskiwana z młodych, zielonych kokosów, jest nie tylko wyjątkowo orzeźwiająca, ale i kryje w sobie bogactwo…
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Ze spiruliny robie sobie maseczke moze zaczne ja dodawac do jedzenia. A przy okazji z czym najlepiej polaczyc bialka roslinne mam troche problemow zoladkowych i staram sie raczej unikac tego typu produktow. Najlepiej moj zoladek znosi czysto bialkowa diete ale oparta o bialka zwierzece wszelkie proby dodania czegos surowego, zielonego czy np bialka sojowego koncza sie raczej „wybuchowo i niesmacznie” jednak to odczucia mojego rzoladka inne wewnetrzne organy juz tak spokojne nie sa i zdrowy rozsadek podpowiada inne rozwiazania a i od tzw. Bialego to juz mi sie czasami niedobrze robi.
Ok, ale jakie białka roślinne można spożywać przy Hashimoto? Zdaje się, że wszystkie soczewice, komosy i inne są niedozwolone, a jestem wegetarianką :((
ja przy Hashimoto ograniczam mocno produkty sojowe, co jakiś czas pozwalam sobie na tofu wędzone, ale przy innych produktach zastępujących mi białko zwierzęce w diecie się nie ograniczam 🙂
interesują mnie jakie białka należy spożywać przy łuszczycy pospolitej
Polecam dotrzeć do sedna przyczyny łuszczycy
Zabrakło mi w tym zestawieniu informacji o białku konopnym. Kompletnym, bo zawierającym 20 aminokwasów białkowych. Nie zakwasza, jest super przyswajalne (60% to białka globularne) i lekkostrawne. Jest najlepszą alternatywą dla białka zwierzęcego. 🙂
A może by pani w rzeźni chciala popracować?Tam można schudnąć.;-)
Oj Radek,Radek.Ty i te twoje angielskie poczucie humoru.
Fajnie tak pogadać samemu ze sobą?