Po Waszych zachwytach nad prostym dietetycznym obiadem z brokułami w roli głównej (sprawdź przepis), postanowiłam opublikować kolejne ulubione danie Łukasza (naczelnego testera, krytyka sekcji kulinarnej na drlifestyle.pl). Pierś z kurczaka z farszem z mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią, z dodatkiem ziemniaków i pyszną prostą sałatką, polecają się na obiad!
Dodatki: ziemniaki (600 g), sałatka (przepis poniżej)
Wedle uznania lub zgodnie z moim ulubionym zestawem:
W towarzystwie faszerowanej piersi z kurczaka na naszych talerzach wylądowały pieczone ziemniaki. Ziemniaki z piekarnika wymagają najwięcej czasu, więc to od nich należy zacząć przygotowywanie obiadu.
Zabieramy się za kurczaka:
Opakowanie mixu sałat lub 2 garści jarmużu, 2 garści rukoli, 2 garści szpinaku, łyżka słonecznika, łyżeczka oliwy, pół łyżeczki octu balsamicznego, przyprawy + dowolne dodatki (u nas na jednym talerzu gruszka, na drugim pomidorki koktajlowe i kukurydza).
Kcal: 383,50 | B: 49,67 g | W: 2,56 | T: 18,46 |
Kcal: 724,30 | B: 57,30 | W: 55,42 | T: 29,74 |
Czy taki obiad może być „dietetyczny„? Jasne, wszystko może. Grunt, by odpowiadało dziennemu zapotrzebowaniu na białko, tłuszcz i węglowodany i we właściwym stopniu pokrywało dzienne zapotrzebowanie. Jeśli powyższa propozycja przekracza założoną przez Was ilość kalorii, możecie bardzo łatwo ją zmniejszyć. Redukcja porcji ziemniaków o połowę, wyrzucenie słonecznika z sałatki i odrobinkę mniejsze ilości użytej oliwy poskutkują następującymi zmianami:
Kcal: 548,30 | B: 53,53 | W: 30,70 | T: 22,55 |
Ten zestaw smakuje wszystkim, jest bardzo prosty w przygotowaniu i całkiem efektowny. Poleca się na niedzielne obiady :).
Placuszki to idealny pomysł na pyszne, leniwe, weekendowe śniadanko. Ale nie tylko! Proste przepisy z użyciem jedynie łyżki, bez wyciągania z szafki blendera i trudno dostępnych składników świetnie wpiszą się…
Kurczak curry – doskonały pomysł na obiad! Pyszny, kremowy sos, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Super się sprawdzi do lunchboxa! Kurczak curry z warzywami w mleczku kokosowym Składniki…
Prosty przepis na chleb, który zawsze wychodzi. Chrupiąca, opalona skórka skrywa w sobie jędrną, mięsistą glutenową siatkę, które tworzą chleb, jaki pamiętasz z tej prawdziwej piekarni, z dzieciństwa. Składniki kosztują…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Nie jem mięsa, ale moja rodzina często je kurczaka, ładnie to wygląda 🙂 podrzucę przepis mamie.
Superowy przepis 🙂
Gwarantuję, że wyjdzie! 🙂
Kurczak to takie fantastyczne mięso! Na pewno wykorzystam Twój przepis, do tej pory robiłam bardzo podobne danie tylko z fetą zamiast z mozzarellą. Też pycha 🙂
Jak wyliczasz kaloryczność takiego obiadu?
Sumując wartości kaloryczne wszystkich użytych produktów i dzieląc je na dwa – porcje w tym przypadku były równe :).
Mogłabyś dokładniej to wytłumaczyć? Nie za bardzo wiem jak wyliczyć kalorie np. z takiego „wymyślnego” obiadu gdzie używam dużo produktów np. panierowane kotlety, surówka z większą ilością produktów. Trzeba sprawdzać kaloryczność wszystkiego i ważyć to czy jak? Może to trochę głupie pytania, ale strasznie mnie to ciekawi i nie mam za bardzo pojęcia o tym 😉
OK, to powolutku 🙂
1. Bierzesz pod uwagę każdy składnik wchodzący w potrawę (ziemniaki, sałata, słonecznik, oliwa, filet z kurczaka itd – wszystko, co zostało użyte do przyrządzenia obiadu, nie wolno zapomnieć o użytym tłuszczu)
2. Wypisujesz gramatury poszczególnych produktów – np. 400 gramów fileta z kurczaka bez skóry
3. Sprawdzasz w tabelach kalorii (w Internecie jest ich dostępne całe mnóśtwo) ile kcal jest w 100 g produktu i albo przeliczaz to na 400 g fileta, którego użyłaś, albo korzystasz z gotowego kalkulatora (np. na tabele-kalorii jest taka możliwość)
4. Sumujesz każdy pojedynczy wynik uzyskany w sposób z punktu trzeciego
5. Żeby uzyskać ilość zjadanej porcji musisz podzielić uzyskany wynik przez ilość porcji które z niego powstały (a jeśli porcje były nierówne to szacujesz ile % całości stanowiła porcja i następnie taki sam % bierzesz z ogólu kalorii całego obiadu, wszystkiego co było w garnku 🙂
Trochę żmudna robota 🙂
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Teraz wszystko jasne 🙂
Powodzenia:)
Uwielbiam tak przyrządzone mięsko, jednak już od dawna nie łączę mięsa z węglowodanami…chociaż tak uwielbiam ziemniaki:(((