Go Back
+ servings

Łatwy tort pistacjowy

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
Czas przygotowania 2 h
Czas łączny 2 h
Typ dania Desery
Porcje 6 kawałków

Składniki
  

Maślany biszkopt pistacjowy

  • 5 szt. jajko
  • 5 łyżek cukier trzcinowy
  • 40 g masło roztopione, polecam Valio
  • 70 g mąka orkiszowa
  • 40 g mąka ziemniaczana
  • 0,5 szklanki zmielone pistacje

Krem limonkowy

  • 300 g śmietanka 36%
  • 300 g serek mascarpone
  • 2 szt limonka potrzebna starta skórka z 2 limonek
  • 5 łyżek ksylitol

Instrukcje
 

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier łyżka po łyżce. Na koniec dodaj żółtka.
  • Do ubitych jajek dodaj olej oraz składniki sypkie. Całość delikatnie wymieszaj, nie za długo, aby nie rozrzedzić masy.
  • Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wlej ciasto na biszkopt.
  • Ciasto piecz w 180°C przez ok. 30 minut. Wypieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
  • Wszystkie składniki na krem włóż do miski i ubij na sztywny krem.
  • Wystudzony biszkopt podziel na 3 części i przełóż kremem.
  • Wierzch tortu udekoruj dodatkowo posiekanymi pistacjami.
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!