Go Back
+ servings

Pancakes z sosem malinowym i twarogiem

Czas przygotowania 15 min
Czas łączny 15 min
Typ dania Śniadania
Porcje 6 placuszków

Składniki
  

6 placuszków

  • 40 g mąka gryczana pełnoziarnista lub orkiszowa
  • 1/3 łyżeczki soda
  • 1 szt. jajko
  • 80 g mleko roślinne np. sojowe, owsiane, kokosowe

Sos malinowy

  • 200 g mrożone maliny w sezonie polecam świeże
  • 3 łyżki ksylitol
  • 1 łyżeczka sok z cytryny

Dodatki do pancakes

  • 50 g twaróg półtłusty
  • 1 garść świeże owoce

Instrukcje
 

Jak zrobić dietetyczne pancakes?

  • Mąkę gryczaną/pełnoziarnistą lub orkiszową oraz sodę wymieszaj w miseczce
  • Dodaj jajko oraz mleko roślinne i wymieszaj. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję (jak kwaśna śmietana)
  • Nagrzej patelnię o nieprzywieralnej powłoce
  • Formuj łyżką na patelni niewielkie placuszki
  • Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem z obu stron na złoty kolor

Jak zrobić zdrowy sos malinowy

  • Na patelni wymieszaj maliny z ksylitolem i sokiem z cytryny
  • Gotuj aż owoce puszczą sok. Kiedy owoce zaczną się gotować, zmniejsz moc palnika
  • Mieszaj od czasu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć
  • Kiedy sos będzie dość gęsty, przetrzyj przez sito w celu pozbycia się pestek (chyba, że Ci nie przeszkadzają to nie dokładaj sobie pracy i odpuść ten krok)
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!