Mąkę gryczaną/pełnoziarnistą lub orkiszową oraz sodę wymieszaj w miseczce
Dodaj jajko oraz mleko roślinne i wymieszaj. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję (jak kwaśna śmietana)
Nagrzej patelnię o nieprzywieralnej powłoce
Formuj łyżką na patelni niewielkie placuszki
Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem z obu stron na złoty kolor
Jak zrobić zdrowy sos malinowy
Na patelni wymieszaj maliny z ksylitolem i sokiem z cytryny
Gotuj aż owoce puszczą sok. Kiedy owoce zaczną się gotować, zmniejsz moc palnika
Mieszaj od czasu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć
Kiedy sos będzie dość gęsty, przetrzyj przez sito w celu pozbycia się pestek (chyba, że Ci nie przeszkadzają to nie dokładaj sobie pracy i odpuść ten krok)