Go Back
+ servings

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym, czosnkiem i imbirem

Czas przygotowania 1 h
Czas łączny 1 h
Typ dania Zupy
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 600 g marchewka
  • 2 szt. cebula (obrana)
  • 2 ząbki mąka gryczana
  • 2 cm imbir
  • 1 szczypta papryczka chili
  • 1 litr bulion
  • 200 ml mleczko kokosowe
  • 2 łyżki olej kokosowy nierafinowany

Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza
  • Marchew obierz, przekrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki cebule i czosnek w łupinie. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez ok 45min
  • W garnku rozgrzej olej kokosowy dodaj starty imbir oraz upieczony, obrany czosnek, cebulę oraz marchew
  • Całość smaż ok. 3 minuty, co chwilę mieszając
  • Do garnka wlej bulion, zagotuj, a następnie zblenduj blenderem na gładkie puree
  • Dodaj chili i sól do smaku
  • Wlej mleko kokosowe i zagotuj
  • Przed podaniem możesz posypać świeżymi ziołami lub prażonymi pestkami dyni
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!