Go Back
+ servings
Orzechowa Tikka Masala dr lifestyle

Orzechowa Tikka masala w dwóch wersjach

Czas przygotowania 1 h
Czas łączny 1 h
Kuchnia Indyjska
Porcje 4 porcje
Kalorie 376 kcal

Składniki
  

  • 800 g przecieru pomidorowego lub 700g passaty w butelce
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g orzechów nerkowca (jeśli nie masz ? orzechy włoskie, ziemne lub słonecznik)
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala (jeśli nie masz ? może być curry, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • tarty imbir
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 400 g ugotowanej/konserwowej ciecierzycy - dla wersji wege
  • 400 g kurczaka - dla wersji mięsnej
  • 240 g ryżu basmati - może być też jaśminowy lub paraboliczny
  • świeże liście kolendry

Instrukcje
 

  • Orzechy zalej wrzątkiem, odstaw na bok.
  • Cebulę pokrój w półksiężyce, czosnek w plasterki.
  • Rozgrzej na głębokiej patelni lub w garnku oliwę. Wrzuć czosnek i cebulę, smaż ok. 2-3 min, aż cebula się zeszkli.
  • Wsyp przyprawy i imbir, podsmażaj krótko, maks. 30 sek. Wlej passatę/pomidory.
  • Gotuj całość 15-20 min pod przykryciem. Pod koniec wrzuć orzechy, zblenduj całość. Do sosu dodaj ugotowaną/konserwową ciecierzycę.
  • W międzyczasie ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. * Jeśli robisz Tikka Masalę z mięsem, to pokrój je w kostkę, dopraw solą i pieprzem, po czym obsmaż na łyżce oliwy, następnie wrzuć do sosu i gotuj jeszcze całość ok. 5 min.

Makro (1 porcja)

Kalorie: 376kcalCarbohydrates: 40.8gBiałko: 15.8gFat: 13.5gFiber: 13.6g

Dodatkowe uwagi

Uwaga: makro powyżej dotyczy wersji wege z cieciorką.
Makro dla wersji z mięsem:
 1331 kcal, białko 114 g, tłuszcze 58,9 g, węglowodany 84,1 g, błonnik 24,1 g
Ryż nie jest wliczony!
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!