Go Back
+ servings
Sałatka z bobem, makaronem i serem feta

Sycąca sałatka makaronowa z bobem i fetą

Czas przygotowania 30 min
Typ dania Sałatki
Kuchnia Polska
Porcje 4 porcje
Kalorie 420 kcal

Składniki
  

  • 200 g makaronu (fajnie pasuje taki o kształcie ryżu)
  • 450 g bobu (mrożony też może być)
  • 200 g sera półtłustego feta (w wersji kaloriooszczędnościowej - 100g)
  • 2 łyżki oliwy (bida wersja: 1 łyżka)
  • szczypta pieprzu

Instrukcje
 

  • Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą, odsącz na sitku.
  • Zagotuj wodę na bób, posól, gdy będzie wrzeć. Wsyp bób, gotuj ok. 5-7 min (sprawdzaj widelcem, czy jest miękki).
  • Punkt dla ambitnych: do miski wlej zimną wodę i włóż kostki lodu. Ugotowany bób odcedź i wsyp do miski (wtedy zachowa ładny kolor). Zostaw na kilka minut, odcedź i obierz bób.
  • Wymieszaj makaron z bobem, pokruszoną fetą i oliwą.

Makro (1 porcja)

Kalorie: 420kcal

Dodatkowe uwagi

Kalorie w 1 porcji na bogato - około 420 kcal.
W wersji kompromisowej - około 350 kcal.
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!